top of page

Wat is de boodschap van de tweede engel?

Bijgewerkt op: 22 nov. 2020

De boodschap van de tweede engel is te vinden in Openbaring 14:8 en luidt als volgt:

“En een andere engel volgde, die zei: Zij is gevallen, zij is gevallen, Babylon, de grote stad, omdat zij alle volken van de wijn van de toorn van haar hoererij heeft laten drinken.”

Lees meer over:


Wat betekent Babylon?

Als gevolg van de spraakverwarring bij de toren van Babel, werd de naam "Babylon" verbonden met het Hebreeuwse woord balal, "verwarren". In bijbelse profetieën is Babylon een levendig symbool van religieuze verwarring - die wordt gezien wanneer belijdende christenen niet volgens de bijbel onderwijzen. Daarom verwijst "Babylon" naar christenen of kerken die leringen en doctrines hebben die niet gebaseerd zijn op Gods Woord, de Schrift.

De tweede boodschap van God verzet zich sterk tegen een religie van compromissen. Openbaring 17 beschrijft het geestelijke Babylon - afvallig christendom - als een immorele vrouw (verzen 1-5). Ze staat in contrast met de zuivere vrouw uit Openbaring 12 die de ware christelijke kerk vertegenwoordigt.


Babylon is gevallen

De tweede engel waarschuwt: "Babylon is gevallen." De vrouw die Babylon vertegenwoordigt, is een gevallen vrouw die 'alle natiën heeft laten drinken van de wijn van de toorn van haar hoererij'. De "wijn" vertegenwoordigt valse leerstellingen die niet in overeenstemming zijn met de Bijbel. De "hoererij" vertegenwoordigt de christelijke kerk die overtuigingen en filosofieën vormt die gebaseerd zijn op menselijke ideeën en tradities in plaats van op Gods Woord. Het probeert deze valse leringen aan anderen op te dringen door een alliantie van de seculiere regering en de kerk. De boodschap van de tweede engel roept Gods volk op om alleen tot een kerk te behoren waarvan de leerstellingen en overtuigingen zijn gebaseerd op het Woord van God en om de valse leerstellingen van een afvallig christendom te weerstaan die de waarheden van de Bijbel verdoezelen.


Kom uit haar, mijn volk

God roept mensen op om uit Babylon te komen (Openbaring 18: 4) en tot oprechte toewijding aan Christus. Hij wil een volk dat als voorbeeld dient van de kracht van gehoorzaam geloof - echte discipelen die van Christus afhankelijk zijn en zijn leringen in de Bijbel volgen. Hij vraagt ​​ons om “de geboden van God en het geloof van Jezus te onderhouden” (Openbaring 14:12).

Velen kiezen tegenwoordig voor een vorm van "licht" christendom en zeggen in feite: "Geef me maar een paar uitspraken van een wenskaart en stuur me op weg. Verkramp mijn stijl niet met een van die niet-onderhandelbare geboden van Mt. Sinai. "

Babylon valt omdat ze ervoor kiest om te schipperen met Gods Woord en om bepaalde waarheden van de Bijbel te verwerpen. Tijdens de eerste paar eeuwen na de opstanding van Jezus introduceerde de kerk bepaalde theologische leringen die leidden tot protesten van geestelijken en leden en die de protestantse Reformatie voortbracht. Zelfs in onze moderne tijd hebben sommige christenen ervoor gekozen af ​​te wijken van de grote bijbelse waarheden van de Reformatie. Als we ervoor kiezen om niet alle leringen van de Bijbel te volgen, maken we deel uit van Babylon. Degenen die uit Babylon “komen” zullen onbijbelse leringen verwerpen en God aanbidden zoals Hij wordt geopenbaard in Zijn Woord.




129 weergaven0 opmerkingen
bottom of page