top of page

Zonlicht

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2020

"En God maakte de twee grote lichten: het grote licht om de dag te beheersen en het kleine licht om de nacht te beheersen; en ook de sterren.” (Genesis 1:16) Op de vierde dag van de schepping schiep God de zon en de maan. De scheppingsweek is een fascinerende studie, kijkend naar hoe God op de exacte manier heeft geschapen. Alle levende wezens zijn afhankelijk van zonlicht, zonder zonlicht kan niks leven. God schiep, in Zijn wijsheid, de zon vóór de schepping van dieren (5e dag) en mens (6e dag) en zorgde ervoor dat onze gezondheid en leven veilig waren vóór onze schepping. Wat een geweldige God! De meesten geloven dat vitamine D de belangrijkste en soms de enige eigenschap is dat de zon geeft, dit is niet waar.


"Voeding en zonlicht zijn nauw met elkaar verbonden. Door de huid kan zonlicht bepaalde hormonen en voedingsstoffen zoals vitamine D produceren. Tenzij iemand een goed voedingspatroon heeft, heeft zonlicht een slecht effect op de huid. Dit moet worden benadrukt: zonnebaden is gevaarlijk voor mensen die op het standaard Amerikaans dieet met een hoog vetgehalte zitten of geen overvloed aan groenten, volle granen en vers fruit krijgen. Mensen op het standaard Amerikaanse dieet met een hoog vetgehalte moeten uit de zon blijven en zichzelf hiertegen beschermen, maar tegelijkertijd zullen ze de gevolgen ondervinden van zowel het vetrijke dieet als het tekort aan zonlicht." Zane Kime, Sunlight, p.117


Deze verklaring is bijzonder nauwkeurig, gezien het feit dat een van de belangrijkste kenmerken van zonlicht verhoogde bloedcirculatie en bloedstroming is. Hoewel bloeddoorstroming en circulatie aan de oppervlakte essentiële functies zijn voor een goede gezondheid, het nemen van een op vlees gebaseerd dieet en het nuttigen van een ongezond voedingspatroon, voedt de cellen en het bloed alleen met ongezonde voeding, waardoor ongezonde, door het lichaam geproduceerde, voedingsstoffen circuleren. Dit op zich kan het verouderings- en afstervingsproces versnellen.

De voordelen van zonlicht zijn:

 • het doodt bacteriën, blootstelling aan de zon verhoogt de weerstand van de huid tegen ziekten door de bacteriën op de huid te doden, waardoor ook de natuurlijke oliën van het lichaam op de huid veranderen in bacteriedodende middelen.

 • het verlaagt de bloeddruk – regelmatig zonnebaden alleen al verlaagt de bloeddruk met 8%.

 • het verlaagt cholesterol – Zonlicht zet het cholesterol onder de huid om naar vitamine D, waarbij de cholesterol uit het bloed gezonden wordt om het te vervangen, waardoor het de cholesterol waarden verlaagt. Wanneer dan cholesterol uit het bloed wordt verplaatst om de cholesterol onder de huid te vervangen, neemt de cholesterol die is opgeslagen in de plaques (opeenhoping van cholesterol) die zijn afgezet op de slagaderwanden zijn plaats in. Dit proces van cholesteroluitwisseling heeft het verreikende effect om ook de gevaarlijke verharding van de slagaders die leiden tot een beroerte, de vijfde belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, te beïnvloeden en reguleren. Twee uur zonnebaden resulteert in een cholesterolreductie van 13%.

 • effect op Diabetes – het verlaagt de bloedsuikerspiegel. Blootstelling aan de zon heeft een insulineachtige werking op het lichaam, waarbij zonlicht op het lichaam ervoor zorgt dat glycogeen (opgeslagen suiker) door het hele lichaam wordt verhoogd, waardoor de bloedsuikerspiegel kan worden verlaagd.

 • het bevordert de opname van calcium.

 • het versterkt het immuunsysteem; het verhoogt de witte bloedcellen (infecties en cellen die de ziekte aanvallen).

 • het verlaagt stress – zonlicht op het lichaam kalmeert de zenuwen en verhoogt de adrenaline. Het verhoogt de afgifte van serotonine door de hersenen, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van iemands gemoedstoestand en om een persoon te helpen zich kalm en geconcentreerd te voelen. Serotonine reguleert ook de eetlust en de spijsvertering, slaap, geheugen en seksuele begeerte en sexuele functie.

 • het stimuleert de productie van melatonine.

 • het vernietigt kiemen op de huid – zonlicht werkt goed tegen verschillende huid aandoeningen. Het zuivert en steriliseert acne, waardoor het sneller geneest. Zonlicht houdt psoriasis onder controle. Voor de ontdekking van penicilline was zonnebaden de behandeling van streptokokkeninfecties van de huid.

 • geneest wonden – wonden genezen sneller en beter bij blootstelling aan de zon.

 • waterzuivering – Bestraling met ultraviolet licht is een effectieve waterzuiveraar zonder de bijwerkingen.

 • en het helpt pesticiden en andere chemicaliën uit het systeem te verwijderen.


"Zuivere lucht, goed water, zonneschijn, de prachtige omgeving van de natuur ... dit zijn Gods middelen om de zieken weer gezond te maken." - Ellen G. White, Testimonies, Vol. 7, p. 85


Maar voor u die Mijn Naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan en onder Zijn vleugels zal genezing zijn. (Maleachi 4:2)

Begin de dag met het blootstellen van uw gezicht en lichaam aan de zon ongeveer 10 tot 15 minuten. Verhoog uw tijd geleidelijk tot 30 tot 45 minuten per dag. VERBRAND U ZELF NIET! Gebruik geen zonnebrandcrème, omdat dit de poriën blokkeert van het ontvangen van de voedingsstof van de zon. Het zijn niet de zonnestralen die schadelijk zijn, maar het is eerder overmatige blootstelling van de zonnestralen. De beste tijd om te zonnebaden is tussen 9.00 en 10.00 uur en tussen 16.30 en 17.30 uur.


“Christus is de Bron des levens. Wat velen nodig hebben is een duidelijker kennis van Hem; zij moeten vriendelijk, geduldig, maar toch ernstig onderricht worden, hoe het gehele wezen opengesteld kan worden voor de genezende krachten van de hemel. Wanneer het zonlicht van Gods liefde de duistere kamers van het hart verlicht, zullen rusteloze vermoeidheid en onvoldaanheid verdwijnen en voldoening gevende vreugde zal de geest levenskracht schenken, en gezondheid en energie aan het lichaam.” - Ellen G. White, De Weg tot gezondheid, Hoofdstuk 18.


"Terwijl de bloem zich naar de zon keert, kunnen de heldere stralen helpen haar schoonheid en symmetrie te perfectioneren, zo moeten we ons wenden tot de Zon der Gerechtigheid, opdat het licht van de hemel op ons mag schijnen, opdat ons karakter kan worden ontwikkeld naar de gelijkenis van Christus. " – Ellen G. White, Schreden naar Christus, p. 68.131 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page