top of page

RUST - 8 STAPPEN TOT GEZONDHEID

Rust is zo belangrijk dat het in Gods morele wet is ingezet.


Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt. Zes dagen zult u arbeiden en al uw werk doen, maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienaar, noch uw dienares, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is. Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee, en al wat erin is, en Hij rustte op de zevende dag. Daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die." Exodus 20: 8-11

Aan het einde van de schepping zegende en heiligde God de zevende-dags Sabbat als een rustdag voor zijn geschapen wezens, daarom moet rust zeer serieus worden genomen voor het behoud van leven en kracht. Als je door de Bijbel kijkt, zie je dat de mensheid, de dieren en zelfs het land rust is gegeven - "maar in het zevende jaar moet u het met rust laten en het braak laten liggen, zodat de armen onder uw volk kunnen eten; en het overschot ervan kunnen de dieren van het veld eten. U moet hetzelfde doen met uw wijngaard en met uw olijfbomen.." Exodus 23:11. Ons lichaam heeft niet alleen wekelijkse rust nodig, maar ook dagelijkse rust. "En God noemde het licht dag en de duisternis noemde hij nacht. En de avond en de ochtend waren de eerste dag." Genesis 1: 5




Waarom is rust zo belangrijk?

We zijn allemaal bekend met het feit dat de rest is noodzakelijk omdat men moe. Rust is echter eigenlijk een kwestie van leven en dood, als het niet goed wordt genomen. Rust is een van de meest fundamentele genezers die we kennen. Wat wil het lichaam eerst als het zich ziek voelt? Rust. Wanneer u naar het ziekenhuis gaat, ongeacht de aandoening, waar brengen ze u dan naar toe? Op een bed om uit te rusten. De houding om maar altijd bezig te zijn, wat zo gewoon is in de westerse beschaving, leidt velen tot zenuwinzinkingen. Ze namen gewoon niet de tijd om uit te rusten. Ze konden niet eens aan het woord rust denken. Maar zo'n onevenwichtig patroon van leven verdringt gedachten over God en eeuwig leven. En ontmoediging en wanhoop beginnen binnen te dringen. "(Ferrell, 2008) De meeste kwalen zijn het gevolg van stress die tegelijkertijd een gebrek aan rust veroorzaakt.


Tijdens een dag werken en een dag van activiteit hopen zich gifstoffen op in ons systeem die niet onmiddellijk kunnen worden afgevoerd. Deze gifstoffen veroorzaken vermoeidheid - die bekende vermoeidheid aan het eind van de dag. Slaap geeft het lichaam de tijd om afvalstoffen te verwijderen en reparaties uit te voeren. Slaap verjongt. Het herstelt het lichaam; de kracht van spieren, zenuwen en hersenen. Het lichaam krijgt nieuwe energie en bereidt zich voor op hernieuwde activiteit.


"Komt tot mij, allen die werken en zwaar beladen zijn, en ik zal u rust geven." Mat. 11:28


Rust is niet alleen slaap, maar ook een verandering in tempo, activiteit, routine en omgeving. Een tijd waarin de verwarrende activiteiten van de dag opzij worden gezet en openluchtrecreatie wordt omarmd. Recreatie moet niet worden verward met dwaas amusement, omdat dit de hersenen onnodig belast en geen echte rust en ontspanning biedt. "Alle echte recreatie is re-creatief; het verfrist echt, trekt ons dichter bij God en versterkt ons voor een betere uitvoering van onze dagelijkse taken." (Ferrell, 2008)



Nadelige gevolgen een gebrek aan voldoende rust:

  • Het lichaam komt nooit in de REM-slaap (Rapid Eye Movement), waar de spieren zich in hun optimale ontspanningsfase bevinden en dromen plaatsvinden. Onderzoek toont aan dat mensen die niet in REM-slaap komen, geïrriteerd en moe worden. Langdurige REM-deprivatie leidt tot slaapmiddelen die het lichaam negatief beïnvloeden en de toestand zelfs verergeren.

  • Na slechts een paar uur slaapverlies begint het lichaam kortstondige onderbrekingen te ervaren van een fractie van een seconde slaap, microslaap genoemd. Dit is vergelijkbaar met echte slaap en wordt opgemerkt door hangende oogleden, vertraagde hartslag en perioden van wezenloosheid. Bij autorijden is dit dodelijk.

  • Kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen (hartziekte, hartaanval en falen, hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag, beroerte en diabetes.)

  • Depressie

  • Vergeetachtigheid

  • Veroudert de huid snel

  • Schaadt concentratie en beoordelingsvermogen


HOE TE PROFITEREN VAN VOLDOENDE RUST:

  • Krijg de slaap dat je lichaam nodig heeft, 8 uur per dag en enkele uren voor middenacht.

  • Een uur voor middernacht slapen is gelijk aan 2 uur na middernacht

  • Slaap op een lege maag. Laat al het voedsel verteerd worden (meestal 4 uur na een maaltijd). Het werk van de spijsvertering mag niet worden meegenomen in de slaapuren.

  • Ga elke avond vroeg op dezelfde tijd naar bed en word elke ochtend vroeg op dezelfde tijd wakker

  • Doe fysieke arbeid en gebruik uw spieren gedurende de dag om het meeste voordeel van rust te krijgen (Pred. 5:12)

  • Zorg ervoor dat er frisse lucht door de slaapkamer stroomt. Zuurstofopname is het belangrijkste onderdeel van slaapverjonging.

  • Denk, terwijl u in bed ligt voordat u slaapt, aan vrolijke gedachten over God en de hemel en bid voor uzelf en uw dierbaren.

  • VOOR DE MENSEN MET SLAPELOOSHEID - NATUURLIJKE MANIEREN OM IN SLAAP TE VALLEN: Neem Hops, Kamille, Passiebloem en/of Kattenkruid (catnip) thee


"Allen die onder de opleiding van God zijn, hebben het stille uur nodig voor gemeenschap met hun hart, met de natuur en met God. Wanneer elke andere stem wordt gedempt, en in stilte wachten we op Hem, maakt de stilte van de ziel het meer duidelijk stem van God, Hij biedt ons: "Wees stil en weet dat ik God ben." ... Te midden van de haastige menigte en de spanning van de intense activiteiten van het leven, zal hij die aldus verfrist is, omgeven worden door een atmosfeer van licht en vrede." - Weg tot Gezondheid, p.58






References

- Ferrell, V., & Cherne, H. M. (2008). Natural remedies encyclopedia: Topically arranged over     11,000 simple, practical, easy-to-use home remedies for over 730 diseases plus 234             helpful illustrations. Altamont, TN: Harvestime Books.

- White, E. G. (1942). The Ministry of Healing. Mountain View, CA: Pacific Press Pub. Association.

294 weergaven0 opmerkingen
bottom of page