top of page

BEWEGING


Elk gebod dat God ons heeft gegeven, is in liefde gegeven en in een poging ons terug te brengen naar Zijn oorspronkelijke plan, passend voor ons voor de hemelse heerlijkheid. Oefeningen werden voor het eerst al gegeven aan onze eerste ouders, Adam en Eva in het Hof van Eden. Ja, oefeningen! De meeste mensen beschouwen lichaamsbeweging als een belastende taak waarvan je alleen al moe wordt als je er over nadenkt. Lichaamsbeweging kan de kwaliteit van leven bevorderen en verhogen.


"De HEERE God nam de mens, en zette hem in de hof van Eden om die te bewerken en te onderhouden.” Genesis 2:15

Aan Adam en Eva werd de zorg voor de tuin opgedragen “om die te bewerken en te onderhouden." Genesis 2:15. Hoewel ze rijk waren aan alles wat de Eigenaar van het universum kon geven, mochten ze niet nutteloos zijn. Nuttige bezigheid werd hen aangewezen als een zegen, om het lichaam te versterken, de geest te verruimen en het karakter te ontwikkelen. (Education p.21.2)


Vele studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging precies doet wat God zei dat het zou doen. Dagelijkse lichaamsbeweging zou elk lichaamssysteem positief beïnvloeden.


  • Skeletal Systeem: Oefening verhoogt de productie van gewrichtsvloeistof, de vloeistof die essentieel is voor het smeren van de gewrichten voor bewegingsvrijheid.

  • Spierstelsel: verbetert de bloedsomloop voor een verhoogde bloedstroom om de spieren van zuurstof te voorzien en afval in het spierweefsel te verdrijven. Oefening heeft ook invloed op het fysieke uiterlijk.

  • Cardiovasculair systeem: verhoogt de hartslag die meer zuurstofrijk bloed in het lichaam pompt, waardoor de cellen worden gevoed met gezond bloed. Verlaagt de kans op hartaandoeningen.

  • Spijsverteringssysteem: Het verbetert de spijsvertering door de spieren van de buik te versterken en de inhoud van de dunne darm te stimuleren, waardoor de inhoud door het spijsverteringsstelsel kan bewegen.

  • Endocrien systeem: na 10 minuten sporten begint de bloedsuikerspiegel te dalen. Lichaamsbeweging stimuleert endorfines, wat ons helpt ons "goed te voelen" en het reguleert ook de cortisol spiegel hetgeen depressieve gevoelens doet verminderen.

  • Zenuwstelsel: verlaagt de stressbelasting door de bloeddruk en het niveau van schadelijk LDL-cholesterol te verlagen.

  • Ademhalingssysteem: Verhoogt het zuurstoftransport naar het lichaam.

  • Immune / lymfatische systemen: Afhankelijk van beweging en lichaamsbeweging om lymfevloeistoffen in het lichaam te laten circuleren om gifstoffen te kunnen verplaatsen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

  • Urinesysteem: verlaagt de urineproductie als gevolg van verminderde bloedtoevoer naar de nieren om de bloeddruk op peil te houden, waardoor de vochtproductie en urine worden beperkt.

  • Integumentum (huid) systeem: wondgenezing, regulering van lichaamstemperaturen en gezonde huid, haren en nagels. Door het lichaam te bewegen, wordt zweet geproduceerd dat wordt gebruikt om afval van het lichaam af te scheiden en de poriën vrij te houden.


"Er is geen oefening die de plaats van wandelen kan vervangen. Hierdoor wordt de circulatie van het bloed sterk verbeterd. Wandelen, in alle gevallen waar dit mogelijk is, is de beste remedie voor de zieke lichamen, omdat hierin alle organen van het lichaam worden gebruikt. “ (Testimonies to the Church, Volume 3, p.78)


Stevig wandelen is de beste oefening voor het hele lichaam. Hoe weet je of je stevig loopt? Een atletische onderzoeker zei:


'Als je tijdens het sporten niet comfortabel kunt praten, werk je te hard. Als je kunt zingen, werk je niet hard genoeg.' (Ferrell, 2008)

'Als het weer het toelaat, zouden allen die dat kunnen, elke dag, zomer en winter, in de open lucht moeten lopen. Maar de kleding moet geschikt zijn voor de oefening en de voeten moeten goed beschermd zijn. Een wandeling, zelfs in de winter, zou beter voor je gezondheid zijn dan al de medicijnen die de dokters voorschrijven." (Counsels on Health, p.52.2)


Voor een betere spijsvertering, zal een korte wandeling goed helpen. Zorg ervoor dat je niet te veel inspant. Beweging geeft kracht aan de spieren, en wanneer dit niet gebeurd worden de spieren slap en verzwakt.

Begin vandaag nog met bewegen! Start rustig en bouw het op. Doe het regelmatig en constant, tenminste 3 keer per week, 30 minuten. Begin altijd met een warm-up en eindig met een cool-down. Stop nooit zomaar, dit is niet goed voor je spieren.


Wandelen zou de ideale oefening zijn voor het lichaam. Andere goede vormen van lichaamsbeweging zijn onder meer zwemmen, fietsen en werken in de tuin. Als je niet erg actief bent geweest, begin dan langzaam met een evenwichtig en goed gepland programma. U zult merken dat dit een verstandige investering is voor een gezond leven.


'Ochtendoefening, wandelen in de vrije, verkwikkende lucht van de hemel, of het cultiveren van bloemen, kleine vruchten en groenten, is de zekerste bescherming tegen verkoudheid, hoest, verstopping van de hersenen, ontsteking van de lever, de nieren en de longen, en honderd andere ziekten. “ (Healthful Living, p.176-177)


Geliefde, ik wens dat het u in alles goed gaat en dat u gezond bent, zoals het uw ziel goed gaat. - 3 Johannes 1:2

144 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page