top of page

Notendop: 8 gezondheidswetten

De 8 gezondheidswetten worden ook wel NEWSTART genoemd. NEWSTART is een acroniem. Elke letter staat voor een gezondheidswet dat aanwezig moet zijn om het menselijk lichaam goed te laten functioneren.


Nutrition - Voeding;

Exercise - Beweging;

Water - Water;

Sunshine - Zonneschijn;

Temperance - Matigheid;

Air - Frisse lucht;

Rest - Rust;

Trust in God - Vertrouwen in God;


'Zuivere lucht, zonlicht, matigheid, rust, lichaamsbeweging, goede voeding, het gebruik van water, vertrouwen op goddelijke kracht - dit zijn de echte remedies.' - Ellen G. White, Ministry of Healing, p. 127.


Voeding

Goede voeding is essentieel voor een goede gezondheid. Bewerkt voedsel kan de vitaminen en mineralen die dat niet heeft niet geven aan het lichaam. Daarom is het van het grootste belang dat we verstandig kiezen voor het voedsel dat op tafel komt. Groenten en fruit zouden het grootste deel van onze maaltijden moeten vormen, samen met volle granen, bonen, peulvruchten en zaden. Noten kunnen in kleine hoeveelheden worden opgenomen. Uit ons voedsel halen we alle elementen die essentieel zijn voor een goede gezondheid: vitamines, mineralen, water, koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels.


'Eet ontbijt als een koning, lunch als een prins en avondmaal als een arme.'


Beweging

Een wandeling na het eten helpt de spijsvertering. Des te meer wij ons bewegen des te beter is onze bloedsomloop. Wandelen, in alle gevallen waar het mogelijk is, is de beste remedie voor het zieke lichaam, omdat hierbij alle organen van het lichaam in gebruik worden genomen.

Train dagelijks buitenshuis in de frisse lucht, diep ademhalen, wandelen, fietsen, etc.


Water

Het lichaam heeft constant water nodig. Het meeste van dit water wordt gerecycled in het lichaam zelf. Het moet echter een vervanging krijgen van acht glazen water per dag. Het reinigen van afvalmateriaal is een dagelijkse taak voor het lichaam, niet alleen van de eigen afvalstoffen, maar ook van het constante bombardement van ziektekiemen en virussen, en in de huidige samenleving van chemicaliën en drugs. Als het lichaam niet grondig wordt gereinigd, wordt het gedwongen af te breken. 'Water is de best mogelijke vloeistof om de weefsels te reinigen” Ellen G. White, Healthful Living, p. 226


Drink niet bij de maaltijd. Drinken bij de maaltijd vermindert de stroom van de speekselklieren en hoe kouder het water, hoe groter de verwonding van de maag. De beste tijd om je water te drinken is een half uur voor of een uur na je maaltijden. Een paar grote glazen heet water 's ochtends zullen je darmen helpen bij het elimineren.


Andere voordelen van water zijn hydrotherapie, warm en koud omslagen, klysma's, etc.Zonneschijn

Elk levend wezen op deze wereld is afhankelijk van zonlicht. Zonder zonlicht zou niks leven. Er zijn vele voordelen van zonlicht, één daarvan is het krijgen van vitamine D dat essentieel is voor ons lichaam. Het helpt onder andere voor het behouden van gezonde botten en tanden.


Zorg voor zonneschijn vroeg in de ochtend en laat in de middag. Draag goede kleding om de huid warm en droog te houden. Als de huid koel wordt, is deze vatbaarder voor verschillende soorten huidaandoeningen. Houd de ledematen zowel in de zomer als in de winter warm.


Matigheid

Elke man die streeft naar het meesterschap is gematigd in alle dingen. Echte matigheid leert ons om volledig af te zien van alles wat schadelijk is en om verstandig de dingen te gebruiken wat gezond is. Vermijd alles wat schadelijk is voor je lichaam, zoals roken, alcohol, cafeïne, overeten, tussendoor eten, te veel suiker, vetten en zout, en dierlijke producten.


Frisse lucht

Het meest essentiële element om te leven is zuurstof.


Frisse lucht stimuleert de vitale organen en helpt het systeem zichzelf te ontdoen van opgehoopte onzuiverheden. Frisse lucht brengt leven op de huid en heeft een invloed op de geest. Frisse lucht bevat negatieve ionen die het immuunsysteem helpen ziektes te bestrijden. Het gebrek aan frisse lucht veroorzaakt specifieke problemen zoals koorts, verkoudheid en longaandoeningen.


Frisse lucht in huis zomer en winter; de lucht die we inademen is belangrijker dan het voedsel dat we eten.Rust

De beste remedie tegen vermoeidheid is SLAAP. Het lichaam heeft veel rust nodig om te genezen. Slaap maakt jong; het herstelt de kracht van spieren, zenuwen en hersenen. Tijdens de slaap herstelt het lichaam, krijgt het nieuwe energie en bereidt het zich voor op hernieuwde activiteit. Een uur voor middernacht slapen is gelijk aan 2 uur na middernacht.


Acht uur rust elke nacht tenzij u jonger bent dan 25 jaar of ouder dan 65 jaar, in welk geval u mogelijk tot negen uur per nacht nodig heeft.


Vertrouwen in God

Vertrouw op goddelijke kracht - Vertrouw op Zijn leiding in je leven terwijl je Zijn wil tracht te doen.


Wie is de grote Heelmeester?

Zonder geloof is het echter onmogelijk God te behagen. Want wie tot God komt, moet geloven dat Hij is, en dat Hij beloont wie Hem zoeken. - Hebreeën 11:6

Van wie komt alle genezing?

Hij zei: Als u aandachtig luistert naar de stem van de HEERE, uw God, en doet wat juist is in Zijn ogen, als u Zijn geboden gehoorzaamt en al Zijn verordeningen in acht neemt, dan zal Ik geen enkele van de ziekten over u brengen die Ik over Egypte gebracht heb, want Ik ben de HEERE, uw Heelmeester. - Exodus 15:26

599 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page