top of page

Natuurlijke heelmiddelen voor de verkoudheid.

Bijgewerkt op: 24 feb. 2020

Oh oh het is weer de tijd van de verkoudheid, keelpijn en de griep! Wat kunt u tegen keelpijn doen?


Het gemiddelde kind heeft tussen de 6 en 10 verkoudheden per jaar, terwijl de gemiddelde volwassene 2 tot 4 verkoudheden per jaar heeft. Wat kunt u doen om het herstel te versnellen? Antibiotica zijn immers niet effectief in de bestrijding van de virussen, zoals griep of verkoudheid.


Als u aanvoelt dat u verkouden wordt, loop geen vertraging op, maar start de behandeling binnen 10-20 minuten bij de eerste symptomen. Stop gelijk uw voeten in een bak met heet water, en houd het continu heet zoals u het kunt verdragen voor 20 minuten. Daarna doe koud water over uw voeten, droog de voeten en pak ze goed in of ga naar bed voor een half uur.

WATERTHERAPIE

Contrast douche

Doe een afwisselend warme en koude douche zoals u dat kan tolereren: heet gedurende 3 minuten en koud gedurende 30 seconden; doe drie (of meer) wisselingen. Zorg ervoor dat de tweede en derde afwisselingen steeds heter worden. Eindig met koud. Warme en koude douches verhogen het aantal circulerende witte bloedcellen. Voer deze behandeling twee keer per dag uit. Rust daarna.


Waarschuwingen: deze behandeling mag niet worden geprobeerd door personen met bloedingsstoornissen, ernstige bloedarmoede, bloedvataandoeningen of neuropathie zonder eerst een arts te raadplegen.


Verwarmende Keelkompress

Een verwarmingskompres is het aanbrengen van een koude, vochtige doek op de keel die een opwarmende reactie veroorzaakt en de kiembestrijdende witte bloedcellen naar het gebied leidt. Dit verwarmende effect wordt in stand gehouden door een droge doek die wordt aangebracht over het koude kompres dat opwarmt.


PROCEDURE

Dompel een katoenen doek in koud water en wring het uit zodat het niet druppelt wanneer het wordt aangebracht. Wikkel het om de nek. Plaats een groter stuk wollen flanel over het katoen, zich uitstrekkend over een ±1 cm aan elke kant. Wikkel het goed om de nek en speld het stevig vast. Aanvankelijk is het koel maar zou binnen 5 minuten moeten opwarmen. Als het niet opwarmt, verwijder het dan en herhaal dezelfde procedure met een droge in plaats van een natte katoenen doek. Hou het 6 tot 8 uur om. Dit kan het beste in de nacht. Wrijf de nek met koud water als je hem uitdoet.


Gorgelen van antiseptische kruiden

Salie of tijm is een uitstekende gorgeldrank vanwege zijn samentrekkende, antiseptische eigenschappen. Voeg voor een gorgeldrankje 2 theelepels salieblaadjes of tijm en een snufje zout toe aan 1 kop kokend water. Haal van het vuur en laat 20 minuten trekken. Laat afkoelen alvorens te gorgelen. Gebruik 3-4 keer per dag.Immuun boosters

Probeer gladde iep zuigtabletten; dit staat erom bekend keelpijn te verzachten. Gladde iep bevat antiseptische en anti-allergische samenstellingen. Hoewel knoflook en astragaluswortel beide immuunboosters zijn, heeft knoflook ook antivirale en antibacteriële fytochemicaliën. Knoflook verbetert de activiteit van de natuurlijke killercellen die zowel virussen als kankercellen vernietigen.


Als je bent blootgesteld aan een verkoudheids- of griepvirus, probeer dan dit drankje: neem 1 liter water, 1 teentje knoflook en 1 citroen of grapefruit (schil de schil en snijd het fruit in middelgrote stukken). Mix alles in een mixer en drink.178 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page