top of page

12. 1.000 JAAR VAN VREDE

Bijgewerkt op: 24 feb. 2020


Je kunt er zeker van zijn dat het eraan komt - een ongelooflijk millennium dat zal worden ingeluid na de wederkomst van Christus. En de duivel wil niet dat je dit weet, zijn gevangenisstraf van duizend jaar, omdat het zijn ware karakter onthult. Satan heeft inderdaad een valse boodschap bedacht over het millennium om je te misleiden! Dit is een geweldige, fascinerende studie die wel eens alles kan opschudden wat je hierover gehoord hebt. Maar nu kun je de verbazingwekkende waarheden van de Bijbel over de komende 1.000 jaar leren kennen!



1. Bij welke gebeurtenis begint deze 1.000-jarige periode?

"En zij leefden [kwamen tot leven] en gingen als koningen regeren met Christus, duizend jaar lang." (Openbaring 20:4).


(Zie Studiegids 10 voor meer informatie over het onderwerp over de dood.)


Antwoord: Na de opstanding begint de 1.000 jarige periode.


2. Hoe wordt deze opstanding genoemd? Wie zullen erin worden opgewekt?

"Dit is de eerste opstanding. Gezegend en heilig is hij die deel heeft aan de eerste opstanding" (Openbaring 20:5, 6).


Antwoord: Het wordt de eerste opstanding genoemd. De verlosten - "gezegend en heilig" van alle tijden - zullen erin worden opgewekt.


3. De Bijbel zegt dat er twee opstandingen zijn. Wanneer is de tweede opstanding en wie zullen erin worden opgewekt?

"De rest van de doden [zij die niet gered zijn] leefden niet opnieuw totdat de duizend jaar voorbij waren" (Openbaring 20:5).


"Allen die in het graf zijn, zullen Zijn stem horen en naar voren komen - zij die het goede hebben gedaan, tot de opstanding van het leven, en degenen die het kwade hebben gedaan, tot de opstanding ter verdoemenis" (Johannes 5:28, 29).


Antwoord: De tweede opstanding vindt plaats aan het einde van de 1.000-jarige periode. De goddelozen zullen in deze opstanding worden opgewekt. Het wordt de opstanding ter verdoemenis genoemd.


Let op: Bij de opstanding van de verlosten begint de 1.000 jaar. Bij de opstanding van de goddelozen eindigt de 1.000 jaar.


4. Welke andere gedenkwaardige gebeurtenissen vinden plaats wanneer de 1.000 jaar begint?

"Zie, Hij komt met de wolken, en elk oog zal Hem zien" (Openbaring 1:7).

"De Heer zelf zal met een roep, met de stem van de aartsengel en met de bazuin van God neerdalen uit de hemel. ... en de doden in Christus zullen eerst opstaan. Dan zullen wij, de levenden die overgebleven zijn, samen met hen worden opgenomen in de wolken om de Heer in de lucht te ontmoeten" (1 Thessalonicenzen 4:16, 17).

"En er kwam een grote aardbeving, zo één als er niet is geweest sinds er mensen op de aarde geweest zijn: zo'n aardbeving, zo groot!. ... En grote hagelstenen, elk ongeveer een talent zwaar, vielen uit de hemel op de mensen neer" (Openbaring 16:18, 21). (Zie ook Jeremia 4:23-26; Jesaja 24:1, 3, 19, 20; Jesaja 2:21.) De schattingen van wetenschappers over het gewicht van een talent variëren van 25 tot 45 kilo!


Antwoord: Andere gedenkwaardige gebeurtenissen die plaatsvinden wanneer de 1.000 jaar begint zijn: De meest verwoestende aardbeving en hagelstorm in de geschiedenis treffen de aarde; Jezus keert terug in de wolken voor Zijn volk; en alle heiligen worden opgenomen in de lucht om Jezus te ontmoeten.

(Zie Studiegids 8 voor meer informatie over de wederkomst van Christus.)


De levende goddelozen zullen worden gedood door de felheid van de wederkomst van Jezus.

5. Wat gebeurt er met de goddelozen - levend en dood - bij de wederkomst van Jezus?

"Met de adem van Zijn lippen zal Hij de goddelozen doden" (Jesaja 11:4).

"Wanneer de Heer Jezus wordt geopenbaard vanuit de hemel met Zijn machtige engelen, wanneer Hij met vlammend vuur wraak oefent over hen die God niet kennen, en over hen die het Evangelie van onze Heere Jezus Christus niet gehoorzaam zijn." (2 Thessalonicenzen 1:7, 8).

"Laat de goddelozen omkomen door de aanwezigheid van God" (Psalmen 68:3).

"De rest van de doden leefde niet meer totdat de duizend jaar voorbij waren" (Openbaring 20:5)


Antwoord: De goddeloze levenden zullen worden gedood door de aanwezigheid van Christus bij de wederkomst. Toen een engel verscheen aan het graf van Jezus, viel de hele groep Romeinse wachters als doden op de grond neer (Mattheüs 28:2, 4). Wanneer de helderheid van alle engelen, God de Vader, en God de Zoon samenkomen, zullen de goddelozen sterven alsof ze door de bliksem getroffen zijn. De goddelozen die al dood zijn wanneer Jezus terugkeert, zullen in hun graf blijven tot het einde van de 1.000 jaar.


De rechtvaardigen zullen met Jezus in de hemel zijn gedurende de 1.000 jaar.

6. Velen geloven dat de goddelozen een kans krijgen om zich te bekeren gedurende de 1.000 jaar. Wat zegt de Bijbel hierover?

"Zij die door de Heer gedood zijn zullen van het ene einde der aarde tot aan het andere einde der aarde verspreid zijn. Ze worden niet betreurd, niet weggehaald en niet begraven, maar blijven liggen als mest op het land" (Jeremia 25:33).

"Ik zag, en zie, er was geen mens" (Jeremia 4:25).


De goddelozen zullen tijdens de 1.000 jaar dood op de aarde liggen.

Antwoord: Het zal voor iemand onmogelijk zijn om zich in de 1.000 jaar te bekeren omdat er geen persoon op aarde zal leven. De rechtvaardigen zullen allen in de hemel zijn. Alle goddelozen zullen dood op de aarde liggen. Openbaring 22:11, 12 maakt duidelijk dat de rechtszaak van elke persoon gesloten is voordat Jezus terugkeert. Degenen die wachten om Christus te accepteren totdat de 1.000 jaar beginnen, zullen te lang hebben gewacht.



7. De Bijbel zegt dat satan gebonden zal zijn in de “afgrond" of “bodemloze put” of “diepte” gedurende de 1000 jaar. Wat is deze afgrond, bodemloze put of diepte?

(verschillende Bijbelvertalingen gebruiken verschillende benamingen)

"Ik zag een engel uit de hemel neerdalen, met de sleutel tot de afgrond/bodemloze put. ... Hij greep de draak, die oude slang, die de duivel en de satan is, en bond hem voor duizend jaar; en hij wierp hem in de afgrond/bodemloze put ... totdat de duizend jaren voorbij waren" (Openbaring 20:1-3).


Antwoord: Het woord voor "bodemloze put" in het oorspronkelijke Grieks is "abussos," of afgrond. Datzelfde woord wordt in Genesis 1:2 gebruikt in de Griekse versie van het Oude Testament in verband met de schepping van de aarde, maar daar wordt het als "oervloed" of “diepte” vertaald. "De aarde was woest, zonder vorm en leeg; en de duisternis was op het oppervlak van de diepte." De woorden "diepte", "bodemloze put" en "afgrond" verwijzen hier naar hetzelfde - de aarde in zijn volledig donkere, ongeorganiseerde vorm voordat God er orde in had gebracht. Jeremia gebruikte bij het beschrijven van deze aarde gedurende de 1.000 jaar vrijwel dezelfde termen als deze in Genesis 1:2: "zonder vorm en leegte", "geen licht", "geen mens" en "zwart, donker" (Jeremia 4:23, 25, 28). Dus de gehavende, donkere aarde zonder mensen zal de bodemloze put, of afgrond, worden genoemd gedurende de 1000 jaar, precies zoals het was in het begin voordat de schepping voltooid was. Ook spreekt Jesaja 24:22 over satan en zijn engelen gedurende de 1.000 jaar als “verzameld in de put” en “vastgezet in de gevangenis”.


8. Wat is de ketting die satan bindt? Waarom is hij gebonden?

"Een engel ... met ... een grote ketting in zijn hand ... hij greep ... satan, en bond hem voor duizend jaar ... en sloot hem op, en verzegelde hem, zodat hij de naties niet meer zou misleiden totdat de duizend jaar tot een einde gekomen zijn" (Openbaring 20:1-3).




De aarde, in een verwoeste, donkere staat, is de "bodemloze put" waar satan gedurende de 1.000 jaar gedwongen zal worden te blijven.

Antwoord: De ketting is symbolisch - een ketting van omstandigheden. Een super-natuurlijk wezen kan niet worden vastgezet met een letterlijke ketting. Satan is "vastgebonden" omdat hij geen mensen heeft om te misleiden. De goddelozen zijn allemaal dood en de verlosten zijn allemaal in de hemel. De Heer begrenst de duivel tot deze aarde, zodat hij niet door het universum kan ronddwalen in de hoop iemand te vinden om te misleiden. De duivel dwingen om op de aarde te blijven, alleen met zijn demonen, voor duizend jaar met niemand om te misleiden, zal voor hem de meest vreselijke ketting zijn die ooit is gesmeed.


BEKIJK DE GEBEURTENISSEN AAN HET BEGIN VAN DE 1.000 JAAR:

  1. Een verwoestende aardbeving en hagelbui (Openbaring 16:18-21)

  2. De wederkomst van Jezus voor Zijn heiligen (Mattheüs 24:30, 31)

  3. De verloste doden tot leven gewekt (1 Thessalonicenzen 4:16)

  4. De verloste wordt onsterfelijkheid gegeven (1 Korinthiërs 15:51-55)

  5. De verloste krijgen lichamen zoals Jezus (1 Johannes 3:2, Filippenzen 3:20, 21)

  6. Alle rechtvaardigen worden opgenomen in de wolken (1 Thessalonicenzen 4:17)

  7. De levende goddeloze gedood door de adem van Zijn lippen (Jesaja 11:4)

  8. De goddeloze doden blijven in hun graf tot het einde van de 1.000 jaar (Openbaring 20:5)

  9. Jezus neemt de rechtvaardigen mee naar de hemel (Johannes 13:33, 36; 14:2, 3)

  10. Satan gebonden (Openbaring 20:1-3)


9. Openbaring 20:4 zegt dat er gedurende de 1.000 jaar een oordeel in de hemel zal plaatsvinden. Waarvoor? Wie zal hieraan deelnemen?

"Ik zag tronen, en zij gingen daarop zitten, en het oordeel werd hun gegeven. ... En zij leefden en gingen als koningen regeren met Christus, duizend jaar lang" (Openbaring 20:4).

"Weet u niet dat de heiligen de wereld zullen oordelen? ... Weet u niet dat wij engelen zullen oordelen?" (1 Korinthiërs 6:2, 3).


Antwoord: De verlosten van alle leeftijden (en waarschijnlijk zelfs goede engelen) zullen gedurende de 1000 jaar aan het oordeel deelnemen. De zaken van allen die verloren zijn, inclusief de duivel en zijn engelen, zullen worden onderzocht en beoordeeld. Dit oordeel zal alle vragen oplossen die de verlosten kunnen hebben over degenen die verloren zijn gegaan. Uiteindelijk zullen allen zien dat mensen alleen uit de hemel zijn buitengesloten omdat ze niet echt als Jezus wilden leven of bij Hem wilden zijn.


OVERZICHT VAN DE EVENEMENTEN TIJDENS DE 1.000 JAAR:

  1. De aarde is in een gehavende staat door enorme hagelstenen en een verwoestende aardbeving (Openbaring 16:18-21)

  2. De aarde is in totale duisternis en ligt er verlaten bij, als een "bodemloze put" (Jeremia 4:23, 28)

  3. Satan is gebonden en gedwongen om op aarde te blijven (Openbaring 20:1-3)

  4. De rechtvaardigen in de hemel nemen deel aan het oordeel (Openbaring 20:4)

  5. De goddelozen zijn allen dood (Jeremia 4:25, Jesaja 11:4)


Gedurende de 1.000 jaar zal elke ziel die ooit op aarde heeft geleefd op één van de twee plaatsen zijn:

(1) op de aarde, dood en verloren, of

(2) in de hemel, deelnemend aan het oordeel.

De Heer nodigt je uit om in de hemel te zijn. Accepteer alsjeblieft zijn uitnodiging!


The holy city, along with all God's people, will descend to earth at the close of the 1,000 years.

10. Aan het einde van de 1.000 jaar zal de heilige stad, het Nieuwe Jeruzalem, van de hemel naar deze aarde komen. Wie komt er mee? Waar zal het zich vestigen?

"Ik ... zag de heilige stad, Nieuw Jeruzalem, neerdalen van God uit de hemel. ... En ik hoorde een luide stem uit de hemel zeggen: 'Zie, de tent van God is bij de mensen'" (Openbaring 21:2, 3).

"Zie, de dag van de Heer komt eraan. ... en op die dag zullen Zijn voeten staan ​​op de Olijfberg, die op het oosten naar Jeruzalem kijkt. En de Olijfberg zal in tweeën gespleten worden. ... Zo zal de Here, mijn God, komen en alle heiligen met U. ... al het land zal veranderd worden in een vlakte van Geba tot Rimmon ten zuiden van Jeruzalem" (Zacharia 14:1, 4, 5, 10).


Antwoord: Het Nieuwe Jeruzalem zal zich vestigen waar de Olijfberg nu staat. De berg zal worden afgevlakt om een ​​grote vlakte te maken, waarop de stad zal rusten. Alle rechtvaardigen van alle tijden (Zacharia 14:5), de engelen van de hemel (Mattheüs 25:31), God de Vader (Openbaring 21:2, 3), en God de Zoon (Mattheüs 25:31) zal met de heilige stad terugkeren naar de aarde voor de speciale derde komst van Jezus. De tweede komst zal zijn voor Zijn heiligen, terwijl de derde zal zijn met Zijn heiligen.


Jezus' drie adventen of komsten:


Eerste komst naar Bethlehem in een kribbe.















Tweede komst in de wolken bij het begin van de 1.000 jaar om Zijn volk mee te nemen naar de hemel.
Derde komst met de heilige stad en alle rechtvaardige mensen tijdens het einde van de 1.000 jaar.

















11. Wat zal er in deze tijd met de goddeloze doden gebeuren? Hoe zal dit satan beïnvloeden?

"De rest van de doden leefde niet meer totdat de duizend jaar voorbij waren. ... Wanneer de duizend jaar zijn verstreken, zal satan uit zijn gevangenis worden bevrijd en zal hij uitgaan om de naties te misleiden" (Openbaring 20:5, 7, 8).


Antwoord: Aan het einde van de 1.000 jaar (wanneer Jezus voor de derde keer komt) zullen de goddelozen uit de dood worden opgewekt. Satan zal dan weer een aarde hebben vol mensen (alle naties van de wereld) om te misleiden.


12. Wat zal satan vervolgens gaan doen?

"Satan zal ... uit gaan om de naties te misleiden ... van de aarde ... om ze samen te verzamelen om te strijden, wiens aantal is als het zand van de zee. Zij gingen de breedte van de aarde op en omringden het kamp van de heiligen en de geliefde stad" (Openbaring 20:7-9).


Antwoord: Satan zal, getrouw aan zijn aard, onmiddellijk liegen tegen de mensen die op de aarde zijn achtergelaten - de goddelozen van alle tijden. (Voor meer informatie over de oorsprong van satan, zie Studiegids 2.) Hij zal waarschijnlijk beweren dat de stad werkelijk hem toebehoort, dat hij onrecht werd afgezet uit het hemelse koninkrijk, dat God machtslustig en meedogenloos is. Hij zal hen overtuigen dat God geen kans heeft als ze zich verenigen. Met de hele wereld tegen één stad, zal de overwinning zeker lijken. De naties zullen zich dan verenigen en hun legers ertoe aanzetten om het Nieuwe Jeruzalem te omringen.


13. Wat zal satans plan verstoren om de stad te veroveren of te vernietigen ?

"Vuur daalde neer van God uit de hemel en verslond hen. De duivel, die hen bedroog, werd geworpen in ... het meer dat brandt met vuur en zwavel, wat de tweede dood is" (Openbaring 20:9, 10; 21:8).

"'De goddeloze ... zal as worden onder de zolen van uw voeten op de dag dat ik dit doe,' zegt de Heer der heerscharen" (Maleachi 4:3).


Antwoord: Vuur zal plotseling op de goddelozen neerdalen uit de hemel (niet uit de hel, zoals velen geloven) en alles zal in as worden veranderd, inclusief de duivel en zijn engelen (Mattheüs 25:41). Dit vuur dat zonde en zondaars vernietigt, wordt de tweede dood genoemd. Er is geen opstanding uit deze dood. Het is definitief. Merk op dat de duivel niet het vuur zal beheren, zoals algemeen wordt aangenomen. Hij zal zelf erin zitten en het zal zijn bestaan uitwissen.


(Zie Studiegids 11 voor meer informatie over dit vuur, soms ook wel de hel genoemd. Zie Studiegids 10 voor informatie over de dood.)


14. Wanneer de goddelozen zijn opgebrand en het vuur uitgaat, welk heerlijk, opwindende gebeurtenis zal daarna plaatsvinden?

"Zie, Ik schep een nieuwe hemel en een nieuwe aarde" (Jesaja 65:17).

"Kijk uit naar nieuwe hemelen en een nieuwe aarde waarin gerechtigheid woont" (2 Petrus 3:13).

"Hij die op de troon zat, zei: 'Zie, ik maak alle dingen nieuw'" (Openbaring 21:5).

"De tabernakel van God is met de mensen, en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn. God Zelf zal bij hen zijn en zal hun God zijn" (Openbaring 21:3).


Antwoord: God zal nieuwe hemelen en een nieuwe aarde scheppen, en het Nieuwe Jeruzalem zal de hoofdstad zijn van de nieuw gemaakte aarde. Zonde en zijn lelijkheid zijn voor altijd verdwenen. Gods volk zal eindelijk het aan hen beloofde koninkrijk ontvangen. "Vreugde en blijdschap zullen zij verkrijgen en verdriet en gezucht zullen wegvluchten" (Jesaja 35:10). Het is gewoon te fantastisch om te beschrijven en te glorieus om te missen! God heeft daar een plaats voor u bereid (Johannes 14:1-3). Plan om erin te leven. Jezus wacht op je toestemming. (Voor volledige informatie over de hemel, zie studiegids 4.)


OVERZICHT VAN DE EVENEMENTEN AAN HET EINDE VAN DE 1.000 JAAR:

  1. Derde komst van Jezus met Zijn heiligen (Zacharia 14:5).

  2. De heilige stad vestigt zich op de Olijfberg, die een grote vlakte wordt (Zacharia 14:4, 10).

  3. De Vader, Zijn engelen en alle rechtvaardigen komen samen met Jezus (Openbaring 21:1-3, Mattheüs 25:31, Zacharia 14:5).

  4. De goddeloze doden worden uit de dood opgewekt; satan wordt losgelaten (Openbaring 20:5, 7).

  5. Satan misleidt de hele wereld (Openbaring 20:8).

  6. De goddelozen omringen de heilige stad (Openbaring 20:9).

  7. De goddelozen worden vernietigd door vuur (Openbaring 20:9).

  8. Nieuwe hemelen en aarde geschapen (Jesaja 65:17; 2 Petrus 3:13; Openbaring 21:1).

  9. Gods volk geniet van de eeuwigheid met God op de nieuwe aarde (Openbaring 21:2-4).


DE 1.000 JAAR UIT OPENBARING 20

GEBEURTENISSEN GEDURENDE DE 1.000 JAAR

  1. De aarde is in een gehavende staat door de enorme hagelstenen en verwoestende aardbeving (Openbaring 16:18-21).

  2. De aarde is in totale duisternis en ligt er verlaten bij, als een "bodemloze put" (Jeremiah 4:23, 28).

  3. Satan is gebonden en gedwongen om op de aarde te blijven (Openbaring 20:1-3).

  4. De rechtvaardigen in de hemel nemen deel aan het oordeel (Openbaring 20:4).

  5. De goddelozen zijn allemaal dood (Jeremiah 4:25; Jesaja 11:4).


EERSTE OPSTANDING - AAN HET BEGIN VAN DE 1.000 JAAR

  1. Een verwoestende aardbeving en hagelbui (Openbaring 16:18-21).

  2. De wederkomst van Jezus voor Zijn heiligen (Mattheüs 24:30, 31).

  3. De doden die verlost zijn worden tot leven gewekt (1 Thessalonicenzen 4:16).

  4. De verlosten ontvangen onsterfelijkheid (1 Korinthiërs 15:51-55).

  5. De verlosten krijgen lichamen zoals Jezus (1 Johannes 3: 2, Filippenzen 3:20, 21).

  6. Alle rechtvaardigen worden opgenomen in de wolken (1 Thessalonicenzen 4:17)

  7. De levende onrechtvaardigen gedood door de adem van God (Jesaja 11:4)

  8. De onrechtvaardige doden blijven in hun graf tot het einde van de 1000 jaar (Openbaring 20:5).

  9. Jezus neemt de rechtvaardigen mee naar de hemel (Johannes 13:33,36; Johannes 14:2,3)

  10. Satan gebonden (Openbaring 20:1-3).


TWEEDE OPSTANDING – AAN HET EINDE VAN DE 1.000 JAAR

  1. Derde komst van Jezus met Zijn heiligen (Zacharia 14:5).

  2. De heilige stad vestigt zich op de Olijfberg, die een grote vlakte wordt (Zacharia 14:4, 10).

  3. De Vader, Zijn engelen en alle rechtvaardigen komen samen met Jezus (Openbaring 21:1-3, Mattheüs 25:31, Zacharia 14:5).

  4. De goddelozen worden uit de dood opgewekt; satan is vrijgelaten (Openbaring 20:5, 7).

  5. Satan misleidt de hele wereld (Openbaring 20:8).

  6. De goddelozen omringen de heilige stad (Openbaring 20:9).

  7. De goddelozen worden vernietigd door vuur (Openbaring 20:9).

  8. Nieuwe hemelen en aarde geschapen (Jesaja 65:17; 2 Petrus 3:13; Openbaring 21:1).

  9. Gods volk geniet van de eeuwigheid samen met God op de nieuwe aarde (Openbaring 21:2-4).


15. Kunnen we weten hoe snel al deze belangrijke gebeurtenissen zullen plaatsvinden?

"Wanneer u al deze dingen ziet, weet dat het nabij is - voor de deur!" (Mattheüs 24:33).

"Wanneer deze dingen beginnen te gebeuren, kijk omhoog en hef uw hoofden op, omdat uw verlossing nabij is" (Lukas 21:28).

"Hij zal het werk afmaken en het inkorten in gerechtigheid, omdat de Here een kort werk op de aarde zal verrichten" (Romeinen 9:28).

"Wanneer zij zeggen:" Vrede en veiligheid! "Dan komt plotselinge vernietiging over hen" (1 Thessalonicenzen 5:3).


Antwoord: Jezus zei dat wanneer de tekenen van Zijn komst snel worden vervuld, zoals ze nu zijn, we ons moeten verheugen en weten dat het einde van deze wereld van zonde nabij is, zelfs voor de deur. En de apostel Paulus zei dat we kunnen weten dat het einde nabij is, wanneer er een grote beweging voor vrede in de wereld is. Ten slotte zegt de Bijbel dat God het werk kort zal maken (Romeinen 9:28). Dus zonder enige twijfel leven we op geleende tijd. De Heer zal plotseling en onverwacht arriveren - op een uur dat niemand kent, maar alleen God (Mattheüs 24:36, Handelingen 1:7). Onze enige veiligheid is om nu klaar te zijn.



16. Jezus, die heel veel van je houdt, heeft een plaats voor je klaargemaakt in zijn fantastische eeuwige koninkrijk. Ben je plannen aan het maken om in dat glorieuze huis te leven dat door Jezus Zelf op maat is gebouwd voor jou?

Antwoord:



 

VRAGEN OM OVER NA TE DENKEN


1. Hoe lang zal de tijdsperiode zijn vanaf de dag dat de heilige stad neerdaalt totdat de goddelozen worden vernietigd door vuur uit de hemel?

De Bijbel zegt dat het een "korte tijd" zal zijn (Openbaring 20:3). Er is genoeg tijd nodig voor satan om mensen te overtuigen om zijn plan te volgen en oorlogswapens voor te bereiden. De exacte tijdsduur wordt niet onthuld in de Geschriften.


2. Wat voor soort lichamen zullen mensen hebben in Gods nieuwe koninkrijk?

De Bijbel zegt dat de verlosten lichamen zoals die van Jezus zullen hebben (Filippenzen 3:20, 21). Jezus had na Zijn opstanding een echt lichaam van vlees en botten (Lukas 24:36-43). De verlosten zijn geen geesten. Het zullen echte mensen zijn, net zoals Adam en Eva echte lichamen hadden en weer zullen hebben.


3. Zegt de Bijbel hoe de verlorenen zullen reageren op de wederkomst van Jezus?

Ja. De Bijbel zegt dat ze zullen "roepen tegen de bergen en de rotsen, ‘val op ons en verberg ons voor het aangezicht van Hem die op de troon zit en voor de toorn van het Lam! Want de grote dag van Zijn toorn is gekomen, en wie kan dan staande blijven?'" (Openbaring 6:16, 17). (Zie ook de verzen 14 en 15.) De rechtvaardigen zullen daarentegen zeggen: "Zie, dit is onze God; wij hebben Hem verwacht en Hij zal ons verlossen. Dit is de Heer; wij hebben He verwacht, we zullen ons verheugen en blij zijn in Zijn redding" (Jesaja 25:9).


4. Zullen de goddelozen de rechtvaardige mensen kunnen zien die zich in het Nieuwe Jeruzalem bevinden?

We weten het niet met zekerheid, maar de Bijbel zegt wel dat de stadsmuur van het doorzichtige type zal zijn - helder als kristal (Openbaring 21:11, 18). Sommigen geloven dat Psalmen 37:34 en Lukas 13:28 suggereren dat de verlosten en de goddelozen elkaar kunnen zien.


5. De Bijbel zegt dat God alle tranen van de ogen van Zijn volk zal wegvagen en dat er geen dood, verdriet of pijn meer zal zijn. Wanneer gebeurt dit?

Uit Openbaring 21:1-4 en Jesaja 65:17 blijkt dat dit zal gebeuren nadat de aarde van de zonde is gereinigd. Tijdens het laatste oordeel en de vernietiging van de zonde door vuur, zullen Gods mensen veel redenen hebben voor diep verdriet. Als ze beseffen dat familieleden en vrienden verloren zijn en dat mensen van wie ze houden worden vernietigt in het vuur, zal dat ongetwijfeld tranen en verdriet veroorzaken bij Gods volk. Maar wanneer het vuur uitgaat, zal de Heer hun tranen wegwissen. Hij zal dan nieuwe hemelen en een nieuwe aarde scheppen voor Zijn volk, wat hen onuitsprekelijke vreugde en vervulling zal brengen. En somberheid, treurigheid, huilen en verdriet zullen voorgoed verdwenen zijn. (Voor meer informatie over het hemelse huis van Gods volk, zie Studiegids 4.)


6. Hoe zal de vernietiging van de goddeloze engelen en mensen invloed hebben op God de Vader en Zijn Zoon?

Ze zullen ongetwijfeld opgelucht en blij zijn dat de lelijke ziekte van de zonde voor altijd voorbij is en dat het universum voor altijd veilig is. Maar net zo zeker zullen zij ook zeer diepe droefheid ervaren over het feit dat zovelen van hen die zij liefhebben - en voor wie Jezus gestorven is - kozen om zich aan de zonde vast te klampen en verlossing te verwerpen. Satan zelf was ooit hun vriend en veel mensen in het vuur waren ooit hun dierbaarste kinderen. Het zal zijn als de pijn wanneer je ziet dat één van je eigen dwalende kinderen wordt gedood. Zonde is sinds het begin een verpletterend gewicht geweest voor zowel Vader als Zoon. Hun doel was om mensen lief te hebben en ze gelijdelijk tot redding te brengen. Hun gevoelens komen tot uitdrukking in Hosea 11:8, waarin staat: "Hoe kan ik u opgeven, Efraïm? Hoe kan ik je overleveren, Israël? ... Mijn hart keert zich in Mij om, al Mijn medelijden is opgewekt.”


7. Wat voor soort lichaam heeft Jezus?

Hij heeft een lichaam van vlees en botten. Na zijn opstanding verscheen Jezus aan Zijn discipelen (Lukas 24:36-43) en liet Hij zien dat Hij van vlees en botten was door hen Zijn lichaam te laten voelen en door wat vis en honing te eten.


Jezus stijgt op

Hij wandelde toen met hen mee naar Bethanië en, toen Hij klaar was met hen te spreken, steeg hij op naar de hemel (Lukas 24:50, 51). De engel die aan de discipelen verscheen toen Jezus opsteeg, legde uit: "Deze zelfde Jezus, die van u is opgenomen naar de hemel, zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan" (Handelingen 1:11).


Deze zelfde Jezus zal terugkeren

De nadruk van de engel was dat dezelfde Jezus (van vlees en botten) weer terug zal komen. Hij zal echt zijn, niet spookachtig, en de heiligen zullen lichamen hebben als de zijne (Filippenzen 3:20, 21; 1 Johannes 3:2). De nieuwe lichamen van de heiligen zullen ook onvergankelijk en onsterfelijk zijn (1 Korinthiërs 15:51-55).


 

QUIZ VRAGEN

1. Vink de gebeurtenissen aan die zullen plaatsvinden aan het begin van de 1.000 jaar van Openbaring hoofdstuk 20: (10) _____ Wederkomst van Jezus. _____ Aardbeving en hagelbui. _____ Rechtvaardigen doden worden opgewekt. _____ Satan gebonden. _____ Levende goddelozen sterven. _____ Rechtvaardigen ontvangen onsterfelijkheid. _____ Heilige stad daalt neer. _____ Rechtvaardigen worden naar de hemel gebracht. _____ Goddelozen in de graven blijven dood. _____ Rechtvaardigen ontvangen lichamen zoals Jezus. _____ Rechtvaardigen worden opgenomen in de wolken. _____ Sommigen verlosten zullen op de aarde achterblijven. 2. Elke levende persoon op aarde zal Jezus bij Zijn wederkomst zien. (1) _____ Waar. _____ Niet waar. 3. De rechtvaardigen zullen geestachtige lichamen in de hemel hebben. (1) _____ Waar. _____ Niet waar. 4. Welke van de volgende uitspraken zijn waar over de periode van de 1.000 jaar? (2) _____ Vele zondaars zullen worden bekeerd. _____ Satan en zijn engelen zullen gedwongen worden om op aarde te blijven. _____ Satan zal gebonden zijn wegens het feit dat er geen televisie is om naar te kijken. _____ Het zal licht en zonnig zijn op de aarde gedurende de 1000 jaar. _____ Satan zal de goddeloze doden tot leven wekken om hem gezelschap te houden. _____ De rechtvaardigen zullen in de hemel zijn en deelnemen aan het oordeel. 5. Welke van de volgende punten zijn van toepassing op de gebeurtenissen aan het einde van de 1.000-jarige periode? (4) _____ Christus zal voor de vijfde keer komen. _____ De heilige stad zal landen in het gebied van Washington, D.C. _____ De goede engelen, God de Vader, en de heiligen zullen met Jezus meekomen. _____ De goddelozen worden uit de dood opgewekt. _____ Jezus zal met Zijn heiligen komen. _____ God zal uiteindelijk besluiten om de goddelozen toch maar niet uit de doden op te wekken. _____ De goddelozen zullen worden vernietigd door boze kwade engelen. _____ God zal nieuwe hemelen en een nieuwe aarde scheppen. _____ God zal satan verbannen naar het verste uiteinde van het universum. _____ De duivel zal de heilige stad vernietigen met een krachtige nieuwe raket.

6. De ketting die satan bindt zal… (3) _____ Symbolisch zijn - een ketting van omstandigheden. _____ Hem dwingen om op aarde te blijven. _____ Gemaakt zijn van een nieuw, erg hard metaal. _____ Binnen 24 uur door de duivel verbroken worden. _____ Hem weerhouden van het verleiden van Gods volk, die veilig in de hemel zullen zijn. 7. Welke beweringen zijn waar voor de bodemloze put? (2) _____ Het is een enorm gat diep in de aarde. _____ Het betekent afgrond. _____ Het verwijst naar de aarde – donker, leeg en zonder vorm. _____ Het is een andere naam voor de hel. 8. Welke punten zijn waar over de eerste, tweede en derde komst van Jezus? (3) _____ De eerste komst was naar Bethlehem als een baby. _____ De eerst komst was in de tijd van Noach. _____ De wederkomst was in de tijd van Martin Luther. _____ De wederkomst zal aan het begin van de 1000 jaar plaatsvinden. _____ De derde komst zal aan het einde van de 1000 jaar plaatsvinden. _____ De derde komst vindt plaats nadat de nieuwe aarde is gemaakt. 9. De dood die de goddelozen sterven in de poel des vuur is de tweede dood. (1) _____ Waar. _____ Niet waar. 10. Ik ben absoluut van plan om in het fantastische, op maat gebouwde huis te leven dat Jezus voor mij in de hemel voor aan het bereiden is. _____ Ja. _____ Nee.

281 weergaven0 opmerkingen
bottom of page