top of page

Houtskool - wondermiddel uit de natuur

Houtskool is een verbazingwekkende stof. Het gebruik ervan gaat terug tot de Egyptische papyrus van 1550 v.Chr. en wordt tegenwoordig het meest gebruikt in de geneeskunde als ontgiftingsmiddel en tegengif tegen gif.


In 1813 slikte een bekende Franse scheikundige opzettelijk een hele theelepel van een hele giftige stof arsenicum in. Dit was meer dan 150 keer de dosis die een mens zou doden. Hij overleefde het echter, zonder enige nadelige gevolgen! Wat heeft hem gered? Hij had een ruime hoeveelheid houtskool met het gif gemengd.


Allereerst, wat is houtskool?

Houtskool is een stof die wordt gevormd door het verbranden van hout of kokosnootschalen in afwezigheid van zuurstof. Wat overblijft na het verbrandingsproces is pure zwarte koolstof.

Medicinale houtskool wordt geleverd als een donzig zwarte poeder dat geen geur of smaak heeft. Het is ook verkrijgbaar in de vorm van tabletten en capsules. Houtskool is volkomen veilig - er is vrijwel geen kans op gevaar door overdosering.


Hoe werkt het?

Wanneer een klein deeltje houtskool sterk wordt uitvergroot, lijkt het op een spons met vele kleine gaatjes en tunnelvormige doorgangen. Houtskool werkt als een adsorberend middel door giftige stoffen, vergif, gassen en zelfs ziektekiemen aan te trekken en te binden. Eenmaal gevangen in de houtskool, worden deze schadelijke stoffen onschadelijk voor het lichaam.


Er zijn twee soorten houtskool: gewone en geactiveerde. Geactiveerde houtskool is koolstof die is behandeld met hoge stoomtemperaturen om de adsorberende capaciteit van houtskool sterk te verhogen.


Hoewel deze methode pas in het begin van de 20e eeuw werd ontwikkeld, is gewone houtskool al duizenden jaren in gebruik als een doeltreffend geneesmiddel.


Dit zijn enkele van de kenmerken die houtskool tot zo'n opmerkelijk middel hebben gemaakt:

 • Het is gemakkelijk verkrijgbaar en betaalbaar.

 • Het is eenvoudig te gebruiken- zowel inwendig als uitwendig

 • Het is volkomen onschadelijk

 • en het is zeer effectief


LET OP! Het is belangrijk op te merken dat de volgende items niet gebruikt mogen worden als medicinale houtskool:

 • Houtskoolbriketten voor het grillen van voedsel zijn geen veilige bron van houtskool. Ze bevatten gevaarlijke chemische stoffen die zorgen voor een snelle ontbranding.

 • Verbrande toast en andere verschroeide etenswaren bevatten ongezonde stoffen.

Inwendig gebruik van houtskool

Bij inwendige inname is houtskool een wondermiddel tegen een groot aantal kwalen.

Houtskool werkt het beste als het gemengd wordt met een glas water. Het is gemakkelijk te drinken als deze eenvoudige aanwijzingen worden gevolgd:

 • Meng 1 tot 2 grote eetlepels houtskool grondig met een kleine hoeveelheid water. Vul vervolgens het glas met extra water, roer regelmatig en zorg ervoor dat al het poeder in oplossing is.

 • U kunt eventueel een rietje gebruiken voor het drinken van houtskool - dat is minder rommelig.

 • Drink na de houtskooldrank nog wat gewoon water.

 • Drink genoeg water, want houtskool kan voor constipatie zorgen


De beste tijd om houtskool in te nemen is tussen de maaltijden door en ten minste 2 uur na het innemen van voorgeschreven medicijnen - aangezien houtskool veel medicijnen adsorbeert.


Houtskool wordt vaak met groot succes gebruikt bij de volgende aandoeningen:

 • Vergiftiging

 • Intestinale gassen

 • Misselijkheid en braken

 • Diarree


Vergiftiging

Houtskool is de beste aangewezen behandeling voor vergiftigingen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Actieve houtskool vermindert de absorptie van giftige stoffen naar schatting met bijna 60%. Het is het meest effectief wanneer het binnen 60 minuten na een vergiftiging of overdosis drugs wordt ingenomen.


Wat te doen bij vergiftiging:

Voor volwassenen, drink onmiddellijk 4 tot 10 grote lepels houtskool gemengd met een kleine hoeveelheid water. Vul vervolgens hetzelfde glas opnieuw met water en drink de inhoud op met het resterende houtskoolbezinksel.


Als een persoon in de afgelopen 2 uur heeft gegeten, zal meer houtskool nodig zijn.

Herhaal de houtskooldosering na 10 minuten, en elke keer als de symptomen verergeren.

En natuurlijk moet de patiënt zo snel mogelijk naar de eerste hulp worden gebracht voor verdere behandeling en controle.


Als algemene regel geldt: behandel kinderen met de helft van de dosis voor volwassenen.


Altijd bij de hand

Bewaar altijd een potje houtskoolpoeder in uw eerste-hulpkastje, zodat u het altijd bij de hand hebt. Wanneer houtskoolpoeder wordt bewaard in een droge, goed afgedekte container, is het voor onbepaalde tijd houdbaar.


Een waarschuwing: Geef geen houtskool via de mond aan iemand die slaperig of bewusteloos is, of anderszins niet in staat is om te slikken. In zulke gevallen is onmiddellijke medische hulp van vitaal belang!


Misselijkheid en braken

In het geval van misselijkheid en braken, drink 1 tot 2 grote lepels poeder in een beetje water na elke braakneiging. U kunt het houtskoolwater volgen met een glas gewoon water, als u dat verdraagt. Als de houtskool is uitgebraakt, drinkt u onmiddellijk nog een glas houtskoolwater.


Diarree

Bij diarree drinkt u 1 tot 2 grote lepels houtskoolpoeder in een glas water na elke losse of waterige ontlasting. Volg elk glas houtskoolwater met 1 of 2 glazen gewoon water.


Zuigelingen en kleine kinderen met diarree lopen een groter risico op uitdroging, dus geef ze veel water.


Uitwendig gebruik van houtskool

Houtskool is ook een zeer effectief middel bij uitwendig gebruik.


Wanneer houtskool op het lichaam wordt aangebracht, adsorbeert het gifstoffen en andere schadelijke stoffen die door de poriën van de huid zijn uitgescheiden (trekt het eruit).


Hier volgen enkele van de uitwendige toepassingen:

 • Infectie of ontsteking van de huid en gewrichten

 • Oog- en oorontstekingen

 • Wondjes van giftige planten

 • Bijensteken en andere insectenbeten

 • Beten van giftige spinnen en slangen


Houtskool bad

Voor uitwendige aandoeningen kan houtskool als bad worden gebruikt of als kompres worden aangebracht.


Het houtskool bad is nuttig voor de behandeling van grote lichaamsdelen. Het is heel eenvoudig; voeg gewoon 2 kopjes houtskool poeder toe aan een bad met water. Het hele lichaam kan in het houtskoolwater worden ondergedompeld.


Houtskool kompres

Het houtskool kompres is een vochtig kompres dat op de huid wordt aangebracht, en is nuttig voor de behandeling van kleinere of meer gelokaliseerde lichaamsdelen.


Hier volgen aanwijzingen voor het thuis bereiden en aanbrengen van een kompres:

 • Meng houtskool met een beetje water en gebroken lijnzaad tot een natte pasta. Zorg ervoor dat het de juiste consistentie heeft.

 • Spreid de pasta uit op de ene helft van een gevouwen papieren handdoek of los geweven doek.

 • Bedek de pasta vervolgens door de andere helft van het papieren handdoekje of de doek om te vouwen.

 • Leg vervolgens het houtskoolkompres op het aangetaste lichaamsdeel en zorg ervoor dat het kompres het gebied volledig bedekt.

 • Dek het kompres af met plastic, zodat het niet uitdroogt. (Als de houtskool uitdroogt, zal het niet meer kunnen adsorberen.

 • Sluit het kompres af met een verband of tape.


Voor de behandeling van plaatselijke infecties of ontstekingen, letsels door giftige planten, bijensteken en insectenbeten, doet u het volgende:

 • Was de huid grondig met water en zeep.

 • Breng het kompres aan en laat het enkele uren, of beter nog, de hele nacht zitten.

 • Verwijder vervolgens het kompres en gooi het weg.

 • Maak een nieuw kompres telkens als een nieuwe toepassing nodig is.

Bij giftige beten en/of steken kunt u ook het getroffen lichaamsdeel onder dompelen in een koel bad van houtskool gedurende 30 minuten tot 1 uur - gebruik ½ kopje houtskool per 8 liter water. En daarna kunt u het kompres aanbrengen op de plek waar dit nodig is. Verwissel het kompres elke 30 minuten, tot de pijn en zwelling verdwenen zijn. Neem daarnaast houtskool via de mond: 2 grote lepels houtskool in een 1/2 glas water, elke 2 uur, 3 doses lang. Elke dosis houtskool moet worden gevolgd door 2 glazen water.


Houtskool werkt het beste wanneer het zo snel mogelijk op een beet of steek wordt aangebracht, voordat er een aanzienlijke zwelling optreedt.


Als de pijn en zwelling toenemen, legt u ijskompressen op het gebied en overweegt u verdere medische hulp te zoeken.


Of u nu buiten bent, op kantoor, of onderweg, houtskool heeft u altijd bij de hand als u het nodig heeft, als u het in uw rugzak, handtas of auto bewaart. Zorg ervoor dat u altijd houtskool in de buurt hebt, vooral als u in een gebied bent waar giftig ongedierte voorkomt.Wonderbaarlijk middel

Is het niet wonderbaarlijk dat zo'n eenvoudig geneesmiddel uit de natuur zoveel ziekten kan helpen behandelen, en zoveel levens kan redden?


Als ze goed gebruikt worden, zijn de eenvoudige remedies van de natuur vaak effectiever dan veel moderne medicijnen.


Houtskool heeft vele levens gered, vooral in gevallen waarin medische hulp niet beschikbaar was. Houtskool heeft zich keer op keer bewezen als een middel van de hoogste waarde. Wees voorbereid, houd altijd een voorraad houtskool bij de hand.


"Maar het dwaze van de wereld heeft God uitverkoren om de wijzen te beschamen, en het zwakke van de wereld heeft God uitverkoren om het sterke te beschamen.” - 1 Korinthe 1:27

Moge God u zegenen met een overvloedige gezondheid als u probeert een gebruik te maken van de eenvoudige remedies die Hij heeft voorzien.
Vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands Samengesteld uit: Een Power-Point Presentatie ”Charcoal“, van Wildwood Life Style Centre, USA

360 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page