top of page

Hoe krijg je een goede nachtrust?

Het is laat. De lichten zijn uit. Het huis is stil. Je bent in bed gekropen, hebt de dekens omhoog getrokken en je gebruikelijke slaaphouding aangenomen. De rustige ademhaling van je echtgenoot, of huisdier, geeft aan dat hij of zij slaapt. Het wordt later. Je draait je om. Je draait je weer om. Je gewoonlijk comfortabele bed wordt minder comfortabel met het verstrijken van de uren.


Meer weten hierover? Bekijk deze video van Barbara O'Neill


Waarom kan je niet in slaap vallen?

Slapeloosheid is het onvermogen om in slaap te vallen of om de hele nacht in slaap te blijven. Af en toe moeite met slapen is waarschijnlijk niet iets om u zorgen over te maken, en de meeste mensen kunnen het overwinnen met deze goede slaapgewoonten:


Blijf op schema. Ga elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed en sta niet meer dan een uur later of vroeger op - ja, zelfs niet in het weekend!


Sta op. Zodra u wakker bent, stapt u uit bed. Te lang in bed wakker blijven kan leiden tot slapeloosheid.


Ga naar buiten, vooral 's ochtends vroeg. Blootstelling aan de zon in de eerste 30 minuten na zonsopgang regelt het natuurlijke ritme van uw lichaam.


Wees actief. Neem voldoende lichaamsbeweging - doe het in de vroege ochtendzon, en je slaat twee vliegen in één klap. Een intensieve training vlak voor het slapengaan kan je juist oppeppen.


Maak plezier. Studies hebben aangetoond dat mensen die overdag leuke en interessante dingen deden, beter sliepen dan mensen die dat niet deden.


Vermijd lange dutjes, vooral laat op de dag. Als je te slaperig bent om de dag door te komen, doe dan aan het begin van de middag een dutje van 10 tot 20 minuten, bij voorkeur liggend in een verduisterde kamer.


Eet 's avonds licht. Vermijd het eten van een zware maaltijd voor het slapengaan. Probeer het grootste deel van je calorieën bij het ontbijt en de lunch te nuttigen - deze gewoonte helpt ook bij gewichtsbeheersing!


Maak van je slaapkamer een toevluchtsoord. Reserveer je slaapkamer om te slapen. Ga in bed niet werken, rekeningen betalen, tv kijken of je smartphone gebruiken.


Dim de lichten in huis. Gebruik ongeveer een uur voor het slapengaan weinig licht om je lichaam te laten weten dat het tijd is om te gaan slapen. Als je huisgenoten bezwaar maken, draag dan een zonnebril.


Neem een bad. Een warm bad kan zeer ontspannend zijn. Voeg wat kruiden of essentiële oliën toe, zoals kamille en lavendel, om de slaap te bevorderen. Maar een heel heet bad kan stimulerend werken.


Ontwikkel een routine. Dezelfde dingen doen voor het slapengaan - je tanden poetsen, je gezicht wassen, enzovoort - is ook een signaal voor je lichaam om te gaan slapen.


Bid. Maak bidden een onderdeel van die bedtijdroutine. Bidden kan je geest als geen ander kalmeren, omdat je de zorgen van de dag aan de Almachtige toevertrouwt.


Maak het je gemakkelijk. Zorg ervoor dat je bed niet te hard en niet te zacht is en dat je kussen het juiste type is voor je slaaphouding - dunner voor rugslapers, dikker voor zijslapers.


Houd het donker en stil. Onderschat het effect van deze eenvoudige dingen niet; koop zware gordijnen en oordopjes als het moet! Het lijkt onschuldig, maar het blauwe licht dat gadgets als tv's en smartphones uitstralen, verstoort de melatonineproductie. Sommige studies suggereren een verband tussen deze "lichtvervuiling" en borst- en prostaatkanker.


Maak je geen zorgen. De stress van slapeloosheid kan het probleem verergeren, dus probeer niet geobsedeerd te raken door je slaapverlies. Opstaan en iets doen kan meer helpen dan urenlang woelen en draaien.


Denk er aan...

Denk eraan dat alcohol, tabak en cafeïne slapeloosheid kunnen veroorzaken. Bepaalde kruiden, supplementen en zelfs medicijnen zoals verkoudheidsmedicijnen en dieetpillen kunnen de slaap ook verstoren. Gebruik slaapmedicijnen met voorzichtigheid. Sommige zijn gewoontevormend en verergeren het probleem op de lange termijn. Andere, zoals vrij verkrijgbare medicijnen die antihistaminica bevatten, kunnen bij langdurig gebruik geheugenproblemen veroorzaken, vooral bij ouderen. De beste natuurlijke slaapmiddelen zijn valeriaan en melatonine. Valeriaan is een kalmerend kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Melatonine is een hormoon dat de slaap/waak-cyclus regelt. Beide zijn te vinden in natuurvoedingswinkels.


Als je al de "juiste" dingen doet, maar je valt nog steeds niet in dromenland, vraag dan advies aan een gezondheidsdeskundige. Chronische slapeloosheid, die langer dan drie weken duurt, wordt in verband gebracht met een aantal medische problemen: zwaarlijvigheid, schildklieraandoeningen, depressie en angst, bipolaire stoornis, stress, en lichamelijke pijn. Als uw slaapproblemen uw dagelijks functioneren beïnvloeden en/of gepaard gaan met een van deze aandoeningen, is het waarschijnlijk tijd om hulp te zoeken bij een gezondheidsdeskundige.
Vertaald van Amazing Health Facts
Bekijk de Engelse versie hier

236 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page