top of page

De Wederkomst van Jezus

  • Het einde van de wereld is een onderwerp dat niet alleen in religieuze kringen maar in toenemende mate in de wetenschappelijke wereld wordt besproken. Velen maken zich zorgen over de toestand van onze planeet en de toekomst van ons ras.

  • Verre van een enge gebeurtenis te zijn voor de ware christen, zal het einde van de wereld de vervulling zijn van de belofte die Jezus deed toen de engelen na Zijn hemelvaart tegen de discipelen zeiden: “Mannen van Galilea, waarom staan ​​jullie op te kijken? naar de hemel? Deze zelfde Jezus, die van u naar de hemel is opgenomen, zal zo komen als u Hem naar de hemel zag gaan” (Handelingen 1:11).

Welke vraag stelden de discipelen aan Jezus over het einde van de wereld?

Matteüs 24:1-3

  • Jezus profeteerde de vernietiging van Jeruzalem (vernietigd door de Romeinen in 70 n.Chr.) En de discipelen dachten dat een dergelijke gebeurtenis zou samenvallen met het einde van de wereld. Vervolgens vroegen ze welke tekenen zouden aangeven dat Zijn komst nabij was.

  • Jezus corrigeerde ze niet en sprak in zijn profetische toespraak over zowel de vernietiging van Jeruzalem als het einde van de wereld.

  • Jezus sprak over tekenen in de religieuze, politieke, natuurlijke en sociale wereld: valse christussen en profeten, oorlogen, hongersnoden en aardbevingen kondigden de vernietiging van Jeruzalem aan. Deze zelfde tekens kondigen op grotere schaal de nabijheid van Jezus 'komst aan.


Tekenen in de religieuze wereld:

Matteüs 24:4-5, 11, 24

  • Jezus zei dat er valse christussen en profeten zouden komen en velen zouden misleiden. Hier zijn er een paar van hen die de afgelopen decennia hebben geleefd:

- Marshall Applewhite, die verklaarde dat hij Jezus was, pleegde in 1997 zelfmoord met 39 mensen.

- Sun Myung Moon, die de Unification Church heeft opgericht.

- David Koresh: stierf in Waco (Texas) samen met 73 van zijn volgelingen in 1993.

- Josè Luis de Jesus Miranda, oprichter van Growing in Grace, uitgeroepen tot Jezus Christus.

- Harold Camping profeteerde dat de oordeelsdag op 21 mei 2011 zou zijn (en vervolgens uitgesteld tot 21 oktober 2011).

- Apollo Quiboloy, oprichter en leider van een op de Filippijnen gevestigde Restorationist-kerk, het Koninkrijk van Jezus Christus, The Name Above Every Name, Inc.

- Alan John Miller, een voormalige Jehovah's Getuige-ouderling, de huidige leider van de in Australië gevestigde Divine Truth-beweging.

Tekenen in de politieke wereld:

Matteüs 24:6

  • 180 miljoen mensen stierven in oorlogen in de 20e eeuw (ongeveer 70 in de Eerste en Tweede Wereldoorlog), meer dan het aantal doden als gevolg van oorlogen in de eerste 19 eeuwen van de christelijke jaartelling samen.

  • De mens heeft wapens uitgevonden die mogelijk de planeet zouden kunnen vernietigen. Ondanks een beroep op vrede volgt de 21e eeuw dezelfde trend.

Tekenen in de natuurlijke wereld:

Matteüs 24:7; Lukas 21:25-26

  • Hongersnoden: 1/9 van de wereldbevolking lijdt door gebrek aan voedsel. De wereldbevolking zal toenemen terwijl het bouwlandoppervlak per persoon afneemt.

  • Pestilenties: in de afgelopen decennia hebben zich nieuwe ziekten ontwikkeld zoals AIDS, SARS, gekke koeienziekte, ebola, vogelgriep en varkensgriep. Verder zien we een toenemende resistentie van reeds bestaande virussen. Met COVID-19 als bekendste virus in de tijd waar we nu in leven.

  • Aardbevingen: 3 van de krachtigste aardbevingen in de geschiedenis vonden plaats in de 21e eeuw: Sumatra (Indonesië), 2004 (magnitude 9.1), Japan, 2011 (9.0) en Chili, 2010 (8.8).

  • Kijkend naar wat er vandaag gebeurt, zijn veel mensen bedroefd en zijn ze bang voor wat er gaat komen.



Waarmee vergeleek Jezus deze gezangen? Wat betekent het?

Matteüs 24:8

  • Jezus sprak niet over tekenen die de wereld nog nooit heeft gezien. Hij vergeleek ze met weeën: ze worden frequenter en intenser naarmate de bevalling dichterbij komt. Dus deze tekenen zullen frequenter en intenser worden naarmate de tweede komst nadert.

  • Een vrouw kan ervoor kiezen om zich te concentreren op de pijn of op de vreugde die ze zal voelen bij het zien van haar baby; we kunnen ons concentreren op de moeilijke tijden die voor ons liggen of op de dag dat we Jezus van aangezicht tot aangezicht zien.


Tekenen in de sociale wereld:

Matteüs 24:12-13; 2 Timoteüs 3:1-5

  • Jezus voorspelde dat zonde overvloedig zou zijn in de eindtijd; nooit eerder is zonde zo toegankelijk geworden in de huidige samenleving via tv, internet en media.

  • We zijn getuige van het verval van morele waarden en de crisis van het gezin. A Reader's Digest-onderzoek heeft de meest voorkomende disciplinaire problemen op de scholen in de Verenigde Staten in de jaren 40 en 2000 vergeleken:


1940: 2000:

1. Voor hun beurt praten 1. Drugsmisbruik

2. Kauwgom 2. Alcoholmisbruik

3. Lawaai 3. Zwangerschap

4. Rennen in de gangen 4. Zelfmoord

5. In lijn snijden 5. Verkrachting

6. Overtredingen van kledingvoorschriften. 6. Overval

7. Afval 7. Aanval


Het evangelie dat aan de hele wereld wordt gepredikt:

Matteüs 24:14

  • Het evangelie bereikt alle naties: onder de 20 landen waar het christendom het snelst groeit, zijn China, Nepal, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Cambodja, Benin en Burkina Faso. Het merendeel van hen bevindt zich in deze geografische gebieden: Oost-Azië, West-Afrika en het Arabische schiereiland.

Zal de mensheid voorbereid zijn op de wederkomst van Christus? Wat moeten we doen om voorbereid te zijn?

Matteüs 24:36-44

  • Hoewel we de datum niet kunnen weten, kunnen we de tekenen om ons heen zien vervullen en weten dat we in de eindtijd leven.

  • Net als in de dagen voorafgaand aan de zondvloed werd de overgrote meerderheid van de mensen in beslag genomen door hun dagelijks leven en gefocust op materiële zaken, zo is het nu. De meerderheid besteedt geen aandacht aan de snel vervullende profetieën en zal daarom verrast worden.

  • Jezus heeft niet beschreven wat er zal gebeuren voordat Hij komt om ons bang te maken, maar om ons aan te moedigen. Als u alles ziet wat er vandaag in de wereld gebeurt, hoe zou u zich dan voelen als u er geen woord over zou kunnen vinden in de Bijbel?

  • Jezus’ wederkomst wordt afgebeeld als de komst van een dief in de nacht; maar je zult klaar zijn voor die dag als je blijft waken en bidden, en een hechte relatie met Christus onderhoudt door de studie van het Woord van God (zie 1 Tessalonicenzen 5:1-5). De beste manier om op die dag voorbereid te zijn, is door elke dag voorbereid te zijn.


Welke kenmerken zal de terugkeer van Jezus hebben?

Matteüs 24:23, 26-27, 30-31

  • Jezus’ wederkomst zal geen geheime of lokale gebeurtenis zijn, maar globaal: hij vergeleek het met de bliksem die door de lucht flitst.

  • Het zal glorieus zijn: de eerste keer kwam Jezus in een eenvoudige kribbe, maar Hij zal terugkomen met heerlijkheid en macht, met alle engelen van de hemel, als de Koning der Koningen en Heer der Heren om de aarde te oordelen (zie Matteüs 16:27 en Openbaring 19:11-16).

  • Het zal zichtbaar zijn: alle naties zullen Hem op de wolken zien komen (zie Openbaring 1:7).

  • Het zal hoorbaar zijn: Jezus zal de engelen met het geluid van een bazuin sturen om de geredden van de hele menselijke geschiedenis te verzamelen.

Wat gebeurt er met de aarde als Jezus terugkomt?

2 Petrus 3:10-12, Openbaring 6:14

  • De aarde en alle menselijke werken zullen worden verbrand door de heerlijkheid van de tweede komst.

  • Er zal een aardbeving zijn die de aarde zal doen schudden en zelfs bergen en eilanden uit hun plaats zal doen verschuiven (zie Openbaring 16:18, 20).

Wat zal er gebeuren met de slechte mensen die bij de wederkomst leven?

Openbaring 6:15-17

  • Ze zullen doodsbang zijn bij het zien van Jezus en zullen smeken om voor Zijn aangezicht verborgen te blijven. Jezus’ glorie zal hen vernietigen.



Wat gebeurt er met de rechtvaardige levenden? En voor de rechtvaardige doden?

1 Tessalonicenzen 4:13-18

  • De rechtvaardige levenden zullen worden overgebracht om Jezus op de wolken te ontmoeten. Bij het geluid van Jezus’ stem zullen de graven opengaan en zullen de rechtvaardige doden worden opgewekt om zich bij de levenden te voegen.

  • Alle geredden zullen worden getransformeerd en een heerlijk en volmaakt menselijk lichaam ontvangen, zoals het lichaam waarmee Jezus werd opgewekt (zie 1 Korintiërs 15: 51-54 en Filippenzen 3: 20-21).



Hoe moet je hier wonen terwijl je op die dag wacht?

Titus 2:11-14

  • Wetende dat Jezus voor ons stierf en spoedig terugkomt als Koning, zou jouw moeten motiveren om een ​​rechtvaardig leven te leiden, Hem te dienen die Zichzelf voor jouw heeft gegeven.

  • Zijn genade leert ons de zonde af te zweren en ons op geestelijke zaken te concentreren. Jezus waarschuwde ons om niet op te gaan in wereldse zaken en zorgen (zie Lucas 21: 34-36).

Wat heeft Jezus je beloofd?

Johannes 14:1-3

  • Dit beeld is ontleend aan het joodse huwelijk: de bruidegom bouwde vaak een extra kamer in het huis van zijn vader voor zijn nieuwe gezin. Toen hij klaar was, ging hij naar het huis van zijn bruid om haar mee naar huis te nemen. Wij zijn de bruid van Jezus: Jezus ging naar de hemel om een ​​plek voor jouw te bereiden en verlangt ernaar terug te komen om je naar die plek te brengen.

  • Hij kwam om voor je te sterven omdat Hij voor altijd bij je wil wonen. De avond voor de kruisiging bad Jezus: "Vader, ik verlang dat ook zij die U Mij hebt gegeven, bij Mij mogen zijn waar Ik ben" (Johannes 17:24).

APPEAL

2 Timoteüs 4:8

  • De verlosten zullen Jezus’ terugkeer met buitengewone vreugde verwelkomen, want ze hebben uitgekeken naar deze dag. Jezus zal de kroon des levens geven aan allen die van Hem hielden en vol verwachting uitzagen om Hem te ontmoeten.

  • Besluit je om Jezus elke dag de eerste in je leven te laten zijn, om voorbereid te zijn om Hem op die glorieuze dag te ontmoeten?






313 weergaven0 opmerkingen
bottom of page