top of page

De Toekomst van de Wereld

  • De bewering "De gehele Schrift is door God ingegeven" (2 Timotheüs 3:16) is een buitengewone bewering. Er zijn maar heel weinig documenten die de pretentie hebben rechtstreeks door een godheid te zijn geïnspireerd.

  • Elke buitengewone bewering heeft buitengewoon bewijs nodig: de profetieën in de Bijbel zijn het buitengewone bewijs dat dit boek door God is geïnspireerd.

Welk kenmerk onderscheidt God van zijn schepselen?

Jesaja 46:9-10

  • Er is niemand zoals God, omdat Hij de enige is die de toekomst nauwkeurig kan voorspellen. Mensen kunnen het niet doen omdat ze de toekomst niet kennen.

  • Als we in de Bijbel profetie na profetie vinden die in de geschiedenis tot op de letter vervuld is, dan kunnen we zeker weten dat deze profetieën van God komen en daarom vertrouwen op de Bijbel als het geïnspireerde Woord van God.


Welk kenmerk heeft bijbelse profetieën?

2 Petrus 1:19-20

  • In de vorige verzen sprak Petrus over zijn ervaring op de berg van transfiguratie, waar hij de heerlijkheid van Jezus heeft gezien en de stem van de Vader vanuit de hemel heeft gehoord. Vervolgens verklaarde hij dat het profetische woord zelfs zekerder is dan wat we kunnen zien of horen.

  • Petrus vergeleek profetieën met een licht dat in het donker schijnt en hij nodigt ons uit om aandacht te schenken aan profetieën zoals onze ogen zouden focussen op een licht in een donkere kamer.

  • Deze wereld is een donkere plaats en bijbelse profetieën werpen licht op de toekomst van de wereld.

  • Als de ochtend aanbreekt, hebben we geen licht meer nodig; dus hebben we profetie nodig tot de dag van Jezus’ wederkomst (de morgenster vertegenwoordigt Jezus, zie Openbaring 22:16).

Overweeg de profetie in Daniël 2 eens, een profetie over de toekomst van de wereld

Daniël 2:1-19

  • Daniël was een jonge Jood die rond 600 jaar voor Christus door koning Nebukadnezar naar Babylon werd gevoerd.

  • Nebukadnezar werd geplaagd door een droom die hij zich niet goed kon herinneren. Hij riep de wijze mannen van Babylon die, bewerend in contact te zijn met de goden, geheimen moesten onthullen die andere mannen niet konden onthullen.

  • De koning vroeg hen om hem zowel de droom als de uitleg ervan te vertellen. Ze konden geen antwoord geven en vertelden hem dat zijn verzoek zo moeilijk was dat alleen de goden hadden kunnen antwoorden.

  • Nebukadnezar veroordeelde hen ter dood. Daniël en zijn vrienden hadden moeten worden vermoord als onderdeel van de wijze mannen. Toen Daniël op de hoogte werd gebracht van het bevel van de koning, ging hij voor hem uit om tijd te vragen.

  • Daniël en zijn vrienden baden en God gaf de droom en de uitleg ervan aan Daniël in een visioen.


Wat droomde Nebukadnezar?

Daniël 2:26-36

  • De koning droomde over een beeld met het hoofd van goud, armen en borst van zilver, buik en dijen van brons, benen van ijzer en voeten van ijzer en klei. Het werd vernietigd door een steen die het in de voeten raakte.

  • Zelfs voordat we de interpretatie hebben gelezen, hebben we aanwijzingen over waar de droom over gaat. In zijn dankgebed zei Daniël dat God “de tijden en seizoenen verandert; Hij verwijdert koningen en doet koningen opstaan” (vs. 21). Vervolgens vertelde hij de koning dat God hem had geopenbaard "wat er in de laatste dagen zal gebeuren" en "wat er daarna zou gebeuren" (vers 28, 29). Alles bij elkaar opgeteld, gaat de droom over de opkomst en ondergang van koninkrijken vanaf Babylons tijd tot het einde van de wereld.


De interpretatie van de droom

Daniël 2:37-45

  • Gouden hoofd (vers 37-38): Babylon (605 v.Chr. - 539 v.Chr.).

Goud was een passend symbool om het rijk van Nebukadnezar te vertegenwoordigen. Babylon was een rijke stad. In de tempel van de god Marduk werd een standbeeld van Marduk en een tafel gevonden die samen meer dan 20 ton goud wogen.

  • Armen en borst van zilver (v. 39a): Medo-Perzië (539 v.Chr. - 331 v.Chr.).

Zoals zilver inferieur is aan goud, zo was Medo-Perzië in pracht inferieur aan Babylon. Onder de Medo-Perzische heerschappij werd de belasting in zilver betaald. Hoewel Babylon onoverwinnelijk leek, veroverden de Medo-Perzen het in één nacht, verlegden de Eufraat en marcheerden de stad binnen via de rivierbedding. Ongeveer 150 jaar voordat God koning Cyrus bij naam noemde en de manier waarop hij Babylon zou veroveren (zie Jesaja 45: 1-2).

  • Buik en dijen van brons (v. 39b): Griekenland (331 v.Chr. - 168 v.Chr.).

Griekse soldaten hadden bronzen pantsers. Alexander de Grote versloeg de Perziër in de slag bij Arbela. De tekst benadrukte de grote uitbreiding van zijn rijk (van Macedonië tot de rivier de Indo).

  • Benen van ijzer (vers 40): Rome (168 v.Chr. - 476 n.Chr.).

Rome was ongetwijfeld het machtigste rijk van de antieke wereld. Daniëls beschrijving concentreerde zich op zijn militaire macht. Rome beheerste het grootste deel van Europa en Noord-Afrika, Klein-Azië, Palestina en Mesopotamië. De historicus Gibbon gebruikte de taal van de profetie om dit rijk te beschrijven: “Het wapen van de Republiek… rukte met snelle stappen op naar de Eufraat, de Donau, de Rijn en de oceaan; en de afbeeldingen van goud, of zilver, of koper, die zouden kunnen dienen om de naties of hun koningen te vertegenwoordigen, werden achtereenvolgens verbroken door de ijzeren monarchie van Rome'' (The Decline and Fall of the Roman Empire, Vol. 3, p.634 ).

  • Voeten van ijzer en klei (vers 41-43): Verdeeld Rome (476 AD - Einde van de wereld).

Dit is een heel specifieke voorspelling: het vierde koninkrijk, Rome, werd niet veroverd door een vijfde supermacht, maar verdeeld. Dus de voeten van ijzer en leem vertegenwoordigen geen vijfde koninkrijk, maar de verdeling van het Romeinse rijk. De 10 tenen vertegenwoordigen 10 grote barbaarse stammen die het West-Romeinse rijk veroverden en de moderne naties van Europa werden. Aangezien het ijzer en de klei niet aan elkaar kleven, zouden deze naties zich ondanks politiek niet verenigen de vele pogingen door huwelijken tussen de koningshuizen van Europa en door militaire macht (Karel de Grote, Karel V, Lodewijk XIV, Napoleon, keizer Willem II en Adolf Hitler).

  • De steen (vers 44-45): het koninkrijk van God.

De steen werd zonder handen uitgehouwen om aan te geven dat dit koninkrijk niet door mensen zal worden opgericht, maar door God Zelf. De steen zal het hele beeld vernietigen en dan de aarde vullen: Gods koninkrijk zal een einde maken aan alle andere koninkrijken. Gods koninkrijk zal opgericht worden bij de wederkomst van Jezus, vertegenwoordigd door de steen (er zijn verschillende teksten waarin Jezus wordt voorgesteld door een rots, zie 1 Korintiërs 10:4 en Efeziërs 2:20).


Wat kunnen we concluderen uit deze profetie en de vervulling ervan in de geschiedenis?

Jesaja 48:3

  • 6 van de 7 voorspellingen van deze profetie zijn al vervuld: Babylon veroverd door de Medo-Perzen, de Medo-Perzen door de Grieken, de Grieken door de Romeinen, het Romeinse Rijk niet veroverd maar verdeeld, de pogingen van de Europese naties om politiek verenigen en uiteindelijk het mislukken van elke poging. God koppelde een profetie over de terugkeer van Jezus aan andere voorspellingen die verifieerbaar zijn in de geschiedenis om ons de verzekering te geven dat de laatste voorspelling, de terugkeer van Jezus, zal worden vervuld.

  • God kent de toekomst van de wereld en ook jouw toekomst. Hij kan het einde vanaf het begin zien en weet daarom wat het beste is voor jouw leven. Hij wil je elke dag leiden, zodat je Zijn eeuwige koninkrijk kunt binnengaan waar kwaad, lijden en dood niet meer zullen zijn.


APPEAL

Johannes 14:29

  • De vervulling van deze profetie geeft ons het vertrouwen dat de Bijbel betrouwbaar is. Kies je ervoor om in de Bijbel te geloven als het geïnspireerde Woord van God?

bottom of page